Rezultatul alegerilor din cadrul ASFOR


Intr-o butada celebra, Winston Chirchill a spus sa intr-un razboi este important sa il cistigi, dar mai important este cum negociezi pacea.
Adunarea Generala ASFOR din 12 mai a avut o desfasurare neverosimila si paradoxala pentru cei prezenti care , in mare parte, nu au stiut ca pacea era semnata : dl Presedinte Sbera a decis sa nu mai candideze pentru a permite o schimbare de generatie in cadrul asociatiei. Iar Adunarea Generala a capatat o latura omagiala pentru generatia care s-a retras- ” seniorii ” asociatiei- cei care au construit practic asociatia si au dezvoltat-o pina la nivelul de recunoastere la care se afla astazi.

Conditiile in care a fost negociata pacea fiind cunoscute, Adunarea Generala s-a desfasurat aproape consensual, evitindu-se provocarile sau discutiile pe proiecte care ar fi putut tensiona atmosfera.
Rezultatul a fost candidatura pentru functia de presedinte ASFOR a doar doi candidati : dl Tucunel Nicolae (liderul curentului de reformare a ASFOR) si dl Negura Mihai ( mesaj nationalist ) , ambii candidati incercind sa cistige sustinerea pe linga curentele principale pe care le reprezentau si a ” seniorilor „. Rezultatul votului a fost 59 voturi pentru dl Tucunel Nicolae si 17 pentru dl Negura Mihai, rezultat semnificativ pentru modul consensual in care s-a desfasurat Adunarea Generala si sustinerea proiectului de reformare al ASFOR.

Al doilea moment important a fost alegerea Consiliului Director al asociatie. Din numarul total de 21 membrii , 13 membrii sunt de drept rezervate presedintilor filialelor ASFOR. Alegerile au avut drept miza cele 8 locuri vacante. Alegerile au fost nominale, fiind alesi in ordine candidatii care au obtinut cele mai multe voturi din partea Adunarii Generale. Au fost alesi :
– dl Arion – Forestfalt Falticeni.
– Dl Iugan- M.I.S Grup Bistrita.
– Dl Frunza – Losan Brasov.
– Dl Staicu – Alabastru Brasov
– Dl Mitittelu- Romanel International
– Dl Barbu – Cozia Forest-Valcea
– Dl Vornicel- Egger Romania- Suceava.
– Dl Dumitreasa- Schweighofer – Alba.
Semnificativ este faptul ca 6 din cei 8 membrii alesi in Consiliu Director sunt membrii ai grupului de initiativa pentru reformarea ASFOR. Considerind si cei 5 presedinti de filiale ASFOR care s-au alaturat acestui grup de initiativa, rezulta o sustinere masiva pentru proiectul de reforma din cadrul ASFOR . Noul Consiliu Director este format in mare parte din reprezentanti ai firmelor fanion ale industriei lemnului, un Consiliu Director foarte puternic alcatuit din firme concurente pe piata si care nu pot actiona decit prin proiecte comune in interesul de ansamblu al industriei lemnului.

Desi tema firme mari/ firme mici a fost o tema dezbatuta a campaniilor care au precedat adunarea generala, alegerile pentru Consiliu Director au adus echilibru necesar. Firme foarte mari nu sunt decit 3 in Romania (Kronospan, Schweighofer si Egger), doua sunt deja in Consiliu Director iar Kronospan va face probabil de asemenea parte prin preluarea presedintiei filialei ASFOR Brasov. Prezenta reprezentantilor celor 3 firme mari in Consiliu Director este echilibrata de un numar de alti 18 reprezentanti ai firmelor mici si mijlocii.

Vom dezvolta intr-un editorial ulterior temele care au fost dezbatute in cadrul Adunarii Generale.

Cistigul important al modului in care s-au desfasurat alegerile il reprezinta sansa dezvoltarii ASFOR ca o asociatie cu adevarat puternica si reprezentativa a industriei lemnului, care sa lupte eficient pentru proiectele acestei industrii.
Daca la nivelul organelor de conducere reeprezentative ale ASFOR (presedinte si Consiliu Director) exista un vot masiv pentru reformarea si eficientizarea ASFOR, este responsabilitatea acestor rogane de conducere sa transpuna acest mandat in modul in care functioneaza asociatia prin aparatul sau executiv. Provocarile mediului industrial si macromediului industriei lemnului sunt uriase, iar reprezentarea industriei lemnului intr-o organizatie patronala puternica este esentiala pentru a da un raspuns acestor provocari.

Miine va fi prima intrunire a Consiliului Director al ASFOR si asteptam primele semnale pe care acest Consiliu Director le va da . Deocamdata acordam cu totii votul nostru de incredere noii conduceri a asociatiei. sursa: forestry.ro.

Reclame

Despre Ruben Budău

Lector universitar dr.ing. la Universitatea din Oradea. Manager Ferma Bărzani.
Acest articol a fost publicat în Informaţii generale și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s