Cresterea preturilor de catre Romsilva mobilizeaza industria lemnului


Sursa foto: RomaniaLibera.ro

Cresterea brutala si nejustificata de catre Romsilva a preturilor de pornire la licitatie a starnit un urias val de nemultumire in industria lemnului, industrie aflata inca in recuperare dupa socurile si pierderile anilor de criza severa din 2009 si 2010.
Actiunea Romsilva a reactivat frustrarile recente legate de anul 2009, cind Romsilva a refuzat sa anuleze contractele incheiate in urma licitatiilor din toamna anului 2008 inainte de declansarea crizei in Romania, licitatii adjudecate la preturi mari, si a fortat sectorul de exploatare sa preia toate costurile crizei economice, sector prins ca intr-o nicovala intre pozitia dominanta a Romsilva si pozitia de oligopol a marilor procesatori din industrie, care si-au adaptat preturile de achizitie la noile realitati ale pietei. Companiile din sector si-au reamintit si impunerea unilaterala de catre Romsilva a unui regulament propriu de vinzare a masei lemnoase, cu prevederi (garantii, declaratii pe propria raspundere) abuzive pentru agentii economici.
Perceptia generala este ca Romsilva transfera costurile lipsei de restructurare si eficienta, politizarii si coruptiei pe seama sectorului de exploatare si implicit a intregii industrii a lemnului. Realitatile economice arata si in 2010 o crestere mult mai accelerata a preturilor la bustean fata de cresterea modesta a preturilor la cherestea, marjele de operare ale agentilor economici fiind minime.
Intre frustrarile adinci reactivate sunt si cele legate de executia mediatica a industriei lemnului de actiunile televizate gen „Gaterul”, care au legat imaginea sectorului de cea a taierilor ilegale si coruptiei.
Actiunea Romsilva a reusit sa reactiveze toate aceste frustrari acumulate in timp, dar capacitatea de reactie a industriei lemnului este limitata de lipsa de organizare si de mijloacele total ineficiente folosite de ASFOR. Practic, ASFOR nu a folosit niciodata mijloacele juridice de atac in contencios administrativ, sesizarea Consiliului Concurentei , campanii de presa care sa responzabilizeze politic guvernul pentru lipsa de strategie legata de sector sau pentru actiunile Romsilva.
In acest context a aparut „Scrisoarea deschisa adresata conducerii ASFOR” de catre un grup de firme , scrisoare care in fapt este o declaratie de razboi adresata Romsilva si Ministerului, cheama la mobilizarea industriei in jurul ASFOR si schimbarea instrumentelor de lupta folosite de catre ASFOR.
Din pacate, inca o data reactia conducerii ASFOR este dezamagitoare. Fara a-si asuma esecurile repetate in reprezentarea si apararea intereselor industrie lemnului, conducerea ASFOR a constatat „ca exista o oarecare nemultumire din partea unor societati mari din prelucrarea primara a lemnului”, concluzia deliberarilor fiind „de a se infiinta o nouă organizaţie a agentilor economici mari, cu obiect de activitate prelucrarea primara a lemnului”.
Ideea infiintarii uneoi noi asociatii arata blocajul dialogului cu actuala conducere a ASFOR, incapabila sa isi asume esecurile si sa faca o analiza lucida a propriei activitati, si este in sine un motiv pentru demisia de onoare a conducerii ASFOR.
ASFOR-ul, ca organizatie patronala, prin implicarea firmelor membre si schimbarea reprezentarii filialelor in Comitetul Director, are structura si forta de a se redefini ca organizatie si mijloace de actiune, mai ales pentru ca urmeaza o perioada de alegeri interne.
„Cine seamana vint, culege furtuna”, spune un proverb. Romsilva a reusit sa provoace mobilizarea industriei lemnului si intr-un fel sau altul, aceasta va gasi mijloacele sa se exprime.

sursa:forestry.ro

Reclame

Despre Ruben Budău

Lector universitar dr.ing. la Universitatea din Oradea. Manager Ferma Bărzani.
Acest articol a fost publicat în Informaţii generale și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cresterea preturilor de catre Romsilva mobilizeaza industria lemnului

  1. Pingback: Cresterea preturilor de catre Romsilva mobilizeaza industria lemnului - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s