STRATIFICAREA SEMINŢELOR FORESTIERE – TEHNICI DE STRATIFICARE


Def.1 STRATIFICAREAreprezintă procesul prin care seminţele cu perioadă lungă de germinaţie sunt puse în anumite condiţii care să conducă la întreruperea stării de repaus şi la declanşarea şi scurtarea în acelaş timp, a perioadei de germinare.

Def.2 STRATIFICAREA este procesul de amestec de seminţe într-un mediu umed cum ar fi muşchi de turbă, nisip sau rumeguş, apoi plasat într-un container de depozitare şi depozitate într-o zonă unde temperatura este controlata la un nivel suficient de scăzut pentru a „coace” seminţele. Aceasta este, de obicei depozitare pe o perioadă definită de timp, la o anumita temperatura.

Se stratifică numai seminţele de calitate superioară, provenite din acelaş lot, recoltate într-un timp scurt, pentru a se asigura o germinare uniformă, în condiţii normale de păstrare. (Holonec, 2007)
Suportul cel mai des întâlnit pentru procesul de stratificare este nisipul.

Mediul de stratificare poate fi nisip de râu bine spălat, cernut prin sită cu ochiuri de 1 – 1,2 mm, turbă fibroasă, mărunţită şi fin cernută (sită cu ochiuri de 5 mm) sau amestec din acestea, în proporţii egale. Se pot folosi :
– lăzi;
– cutii din lemn;
– material plastic sau metal (protejat impotriva oxidării) cu pereţii perforaţi pentru a permite accesul aerului.(Ana Felicia Iliescu, 2005)

TEHNICI DE STRATIFICARE

Stratificarea se poate face în două modalităţi după cum urmează:
– stratificarea seminţelor în spaţii adăpostite
– stratificarea seminţelor în condiţii naturale

stratificarea semintelor forestiere (exemplu)

durate si temperaturi de stratificare a semintelor forestiere (Holonec, 2007)

Cea mai comună si simpla metoda de a stratifica seminţele este de a pune semintele în frigider. Acestea trebuie să fie mentinute umed in orice moment dar sa prezinte unele spaţii de aerisire.

O altă opţiune este de a plasa seminţele deja însămânţate, cu solul, in recipiente toate, în frigider. Singurul dezavantaj este că este nevoie de mult spaţiu de frigerare, dar nu este imposibil (camere frigorifice).

O altă alternativă este de a semăna seminţele în aer liber în toamnă, vorbim aici de stratificare naturala la temperaturile reci şi umede, condiţiile comune pentru regiunile cele mai temperate în timpul iernii, seminţele vor încolţi apoi la un moment dat in primavara.

Reclame

Despre Ruben Budău

Lector universitar dr.ing. la Universitatea din Oradea. Manager Ferma Bărzani.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la STRATIFICAREA SEMINŢELOR FORESTIERE – TEHNICI DE STRATIFICARE

  1. mirela zice:

    GARD VIU din gladita. Vand seminte(samanta )de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren.Gardul din gladita este ieftin, nu vi-l fura nimeni(pentru fier vechi ,nu va taie plasele din sarma,nu intra oile, caprele , iepurii ,oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi,este bun ca perdea de protectie impotriva vanturilor,imprejmuiri in jurul iazurilor,etc)Asteptarea e mai grea ,pana creste 1-2 ani, dupa care…. nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte ,aproximativ 200 metri liniari) . tel 0748117…

  2. gratzian zice:

    vreau sa cumpar 1/2 kg….cum procedez? …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s