PEPINIERE SILVICE


1. Alegerea terenului pentru pepinieră si organizarea teritoriului

Zona climatica trebuie sa fie favorabila. De preferat sunt zonele de campie si zonele colinare joase. Se evita fundul vailor, pantele, expozitiile nordice, zonele puternic expuse vanturilor. De asemeni nu sunt indicate zonele cu poluare atmosferica industriala.

Situarea pepinierei in apropierea unei localitati si a unei cai de comunicatie principale inlesneste asigurarea fortei de munca, aprovizionarea si livrarile.

Pentru rezolvarea problemei irigatiei este indicat ca prin apropierea terenului sa existe o sursa exterioara de apa nepoluata.

Factorii calitativi ai terenului

Relieful terenului trebuie sa fie pe cat posibil plan, cu o panta de maxim 2-3%.

Forma terenului este de preferat sa fie geometrica, regulata, pentru a facilita impartirea in parcele egale.

Solul trebuie sa fie fertil si profund, luto-nisipos, bine structurat, cu o buna circulatie a apei si a aerului, bogat in humus si cu un pH neutru (5,5 – 7,0). De preferat sunt solurile de tip cernoziom si solurile brun-roscate de padure.

Se exclud terenurile grele argiloase, care se lucreaza dificil in perioadele umede primavara si toamna, cand se executa lucrarile cele mai importante (araturile, semanatul, plantatul sau scoaterea puietilor).

Se evita solurile infestate de buruieni perene nocive (pir), larve de daunatori (carabusi, coropisnite), nematozi sau ciuperci.

Inainte de infiintarea pepinierei, pe baza unor esantioane prelevate de pe teren, se face analiza solului, iar daca este cazul, se executa lucrari de ameliorare si amendare a solului si de combatere a bolilor si daunatorilor.

Adancimea optima a panzei de apa freatica este de 0,1 – 1,2 m, iar cea minima de 0,8 m.

Reclame

Despre Ruben Budău

Lector universitar dr.ing. la Universitatea din Oradea. Manager Ferma Bărzani.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PEPINIERE SILVICE

  1. mirela zice:

    GARD VIU din gladita. Vand seminte(samanta )de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren.Gardul din gladita este ieftin, nu vi-l fura nimeni(pentru fier vechi ,nu va taie plasele din sarma,nu intra oile, caprele , iepurii ,oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi,este bun ca perdea de protectie impotriva vanturilor,imprejmuiri in jurul iazurilor,etc)Asteptarea e mai grea ,pana creste 1-2 ani, dupa care…. nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte ,aproximativ 200 metri liniari) . tel 0748117363

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s